november 29, 2018

5 slaaptips voor optimale productiviteit

Af en toe lijkt het onmogelijk om iedere nacht zeven tot negen uren te slapen. Er ligt altijd wel werk op ons te wachten, en daarnaast willen we ook voldoende tijd doorbrengen met vrienden en familie. Tóch is het verstandig om dat ene uurtje extra slaap te pakken. Uit onderzoek van RAND Europe blijkt namelijk dat slaaptekort een grote invloed heeft op onze productiviteit op de werkvloer.

Slaaptekort grootste belemmering productiviteit
Werknemers die minder dan zes uurtjes per nacht slapen zijn aanzienlijk minder productief dan collega’s die zeven tot negen uren onder de wol kruipen. Volgens RAND Europe heeft slaapgebrek een grotere negatieve invloed op de productiviteit van werknemers dan overgewicht en alcohol- en tabaksgebruik. Op de lange termijn kan dit natuurlijk wel een rol spelen. Dit betekent dus niet dat we massaal kunnen gaan eten, drinken en roken, maar wél dat een goede nachtrust ontzettend belangrijk is!

Slaapvoorwaarden
The National Sleep Foundation (het Amerikaanse slaapinstituut) heeft richtlijnen opgesteld voor een goede nachtrust. Dit hebben ze gedaan op basis van een vergelijking van 277 verschillende slaapstudies. Daaruit kwam naar voren dat je:

 • Ten minste 85% van de tijd dat je in bed ligt daadwerkelijk zou moeten slapen;
 • In minder dan 30 minuten in slaap zou moeten vallen;
 • Niet vaker dan eenmaal per nacht langer dan 5 minuten wakker zou moeten zijn;
 • Bij elkaar opgeteld niet meer dan 20 minuten wakker zou moeten liggen tussen het moment dat je ’s avonds in slaap valt en het moment dat je ’s ochtends weer opstaat.


5 Tips voor een goede nachtrust
Ziet jouw doorsnee nacht er anders uit? Of haal jij nooit de zeven tot negen uren slaap per nacht? Geen reden voor paniek. Wél een reden om meer aandacht te besteden aan een goede nachtrust. De volgende 5 tips kunnen jou hierbij helpen.

 1. Beweeg voldoende
  Probeer iedere dag minstens 30 minuten intensief te bewegen. Ook een avondwandeling voor het slapen gaan kan wonderen doen.
 2. Eet gezond
  Een kopje koffie of thee, een blokje chocola en een glaasje frisdrank bevatten allemaal cafeïne. Dit zorgt voor een stimulering van de hersenen en tegelijkertijd een verstoring van de nachtrust. Ook meer dan twee glazen wijn belemmert een goede nachtrust. Je valt misschien sneller in slaap, maar slaapt lichter. Kies dus liever voor cafeïnevrije thee en een lichte snack in de avond.
 3. Leg je elektronica weg
  Probeer ’s avonds twee uur voordat je gaat slapen je telefoon, tablet en/of laptop weg te leggen en zet de TV uit. Het licht van deze apparaten zorgt er namelijk voor dat je langzamer in slaap valt en slechter slaapt.
 4. Stop met snoozen
  De snoozeknop: iedere ochtend opnieuw lijkt het zo aantrekkelijk. Fout! Snoozen zorgt misschien voor tien minuutjes extra in je bed, maar ook voor een vermoeide dag omdat je steeds wordt gewekt uit je diepe slaap. Spring dus liever direct uit bed!
 5. Luister naar je lichaam
  Jouw eigen lichaam vertelt je het meest. Sommige mensen hebben genoeg aan zes uren slapen per nacht, terwijl anderen minimaal acht uren nodig hebben. Luister dus vooral goed naar je eigen lichaam.

BRON: RAND Europe & The National Sleep Foundation