november 29, 2018

‘Bewegen is voor ouderen belangrijker dan afvallen’

Ouderen met overgewicht hebben meer baat bij beweging dan bij afvallen. Het risico op hart- en vaatziekten kan namelijk alleen worden verkleind met voldoende lichamelijke inspanning. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC op basis van het bevolkingsonderzoek ERGO.

Dat overgewicht het risico op hart- en vaatziekten vergroot is bekend. De meeste mensen krijgen dan ook het advies om af te vallen. Bij ouderen ligt dat nét iets anders. Om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen is het voor ouderen belangrijker om dagelijks voldoende te bewegen, dan het hebben van een gezond gewicht.

Belang van beweging 

De onderzoekers volgden vijftien jaar lang meer dan 50.000 vijfenvijftigplussers. Er werd onder andere gekeken naar hun gewicht, leefstijl, voeding en eventuele erfelijke hart- en vaatziekten. Zestien procent van de deelnemers kreeg last van hart- en vaatziekten tijdens het onderzoek. Hierbij vonden de onderzoekers geen direct verband met gewicht, maar wél met beweging.

Trek de wandelschoenen aan!
Zodra mensen met overgewicht ongeveer vier uur per dag aan lichaamsbeweging doen, verdwijnt het risico op een hartaanval of een beroerte. Ook ouderen met een gezond gewicht kunnen het risico verkleinen door dagelijks genoeg te wandelen, fietsen of tuinieren.

De onderzoekers benadrukken dat deze conclusies alleen zijn aangetoond bij ouderen.

Belasting en Belastbaarheid
Meer weten over het belang van regelmatig bewegen? Binnen het Mobiele Vitaliteitsprogramma biedt BCL Actief verschillende modules aan die te maken hebben met dit onderwerp. Daarnaast hebben wij verschillende leefstijlprogramma’s samengesteld waarin beweging wordt gestimuleerd.