november 29, 2018

‘Meer overgewicht bij 50-plussers met chronische stress’

Vijftigplussers die chronische stress ondervinden, hebben meer kans op het ontwikkelen van overgewicht. Dit blijkt uit een Britse studie naar 2500 mannen en vrouwen in de leeftijd van 54 jaar en ouder.

Voor het onderzoek namen wetenschappers van iedere deelnemer een pluk haar af. Uit haar valt  de aanwezigheid van het ‘stresshormoon’ cortisol af te lezen. Aan de haarpluk kon het cortisol- en stressgehalte van de afgelopen twee maanden worden afgelezen.

Meer cortisol, hogere BMI
De onderzoekers vonden hierbij een opvallende overeenkomst tussen een grotere hoeveelheid cortisol, een bredere tailleomtrek en hogere body mass index (BMI) bij deelnemers. Volgens de onderzoekers hét bewijs dat chronische stress verband houdt met overgewicht.’

Alarmbel

Bij stress wordt de amygdala, de emotionele alarmbel in de hersenen, extra actief. Dit zorgt ervoor dat er allerlei stoffen vrijkomen die het lichaam in opperste staat van paraatheid brengen. Cortisol is één van de stoffen die toeneemt tijdens zo’n reactie.

Stresscounceling en de Hormoonfactor
Meer weten over omgaan met stress op de werkvloer, de effecten van stress op overgewicht en onze hormoonhuishouding? In ons Mobiele Vitaliteitsprogramma biedt BCL Actief meerdere modules over deze onderwerpen.